Tuesday, December 27, 2011

Sale Shopping Tips!

(Bron foto)
Helaas, die fijne kerstdagen zijn alweer voorbij... Toch heeft dat wel een klein voordeel. Het luidt het begin van de sale-periode in! En tegen een goed koopje hier of daar zeggen we natuurlijk geen nee. Maar met die kleine prijzen liggen miskopen op de loer. Hier een paar tips!

Heel eerlijk? Ik kan ze zelf ook wel gebruiken, die tips. Want hoewel ik enorm van de sale hou, kom ik toch net iets te vaak met miskopen thuis. Hopelijk gaat het met deze tips wat beter! Ik kwam op het idee voor deze post toen ik vanochtend met een schuin oog naar Koffietijd keek (mijn moeder zat te kijken, fyi ). Uberstylist Bastiaan van Schaik had een item over de sale en gaf bruikbare tips. Dus: een beetje van Bastiaan, en een beetje van mezelf ;-)

Tip 1 - Koop items die je eventueel ook in de lente kunt dragen.
Dit is eigenlijk een hele goede tip! Meestal als ik in de winkels loop zoek ik dingen uit die op dat moment handig zijn. Truien, vesten of juist partyjurkjes en dingen met glitters. Maar echt superpraktisch is dat natuurlijk niet, tenzij we nog een superkoude winter krijgen. Anders ligt het bijna een jaar in de kast en tegen die tijd is de kleding natuurlijk weer hopeloos uit de mode. Kijk alvast even naar de nieuwe collectie om inspiratie op te doen. Welke items uit de sale-rekken kun je ook combineren met de trends voor komende lente/zomer?

Tip 2 - Zoek naar goede basisstukken.
Mijn oog gaat in de uitverkooprekken dus meestal eerst naar de meer bijzondere kledingstukken. Met een bijzondere print, bijzondere stof of ander opvallend detail. Maar wie weet hangen er juist wel geweldige basisstukken tussen die je altijd kunt dragen! Een perfect colbertje, een mooie Little Black Dress, een prachtige tijdloze jas... De stukken die op het eerste gezicht niet zo bijzonder lijken kunnen wel eens het topstuk van je kledingkast worden.

Tip 3 - Bij kortingen van 50-70% is het koopje pas de moeite waard.
"Dertig procent is niks, met 70% kun je pas echt over de "uitverkoop" spreken", aldus Bastiaan. En eigenlijk moet ik hem daar wel gelijk in geven. Toch ben ik pas nog gezwicht voor een labeltje met 30% korting. Het ging om een prachtig jasje van Vero Moda dat ik al lange tijd wilde hebben, maar net dat tikje te duur vond. Met die dertig procent (en een kortingscode voor een extra 5 euro korting) wilde ik hem toch bestellen. En ik ben blij dat ik het gedaan heb, want inmiddels is hij uitverkocht! Dus nee, ik weet niet of ik me hier aan kan houden...

Tip 4 - Check internet.
Bastiaan zegt dat artikelen op internet vaak sterker zijn afgeprijsd dan in de winkel, maar volgens mij gaat dit niet overal op. Zo zie ik artikelen op de H&M online shop die duurder zijn dan in de winkels. Toch is het altijd verstandig om even een rondje webshops af te gaan. Iedere webwinkel hanteert weer andere kortingen, en wie weet zijn er ook wel speciale kortingscodes of acties actief. Slim combineren van acties kan een lagere prijs opleveren dan in de winkel!

Tip 5 - Koop geen artikel dat je tegen de normale prijs ook niet zou kopen.
Dit is een tip die algemeen bekend is, maar toch ga ik hier zelf wel eens de fout mee in. Producten die ik normaal gesproken niet eens zou zien staan, vallen ineens op als er een grote kortingssticker op zit. Ik zou bij wijze van spreken een Chanel lipstick in een verschrikkelijke kleur kunnen kopen als hij voor de helft van de prijs is. Gewoon, omdat er Chanel op staat. Ja, deze rare kronkels maakt mijn brein als er kortingsstickertjes worden gesignaleerd. Ik denk dat het een afwijking is ;-)

Tip 6 - Koop geen items die afgelopen seizoen in de mode waren.
Ook dit is heel verleidelijk. Ik loop zelf altijd een aantal weken (zo niet maanden) achter op de mode en als ik iets spot in de uitverkoop waar een paar weken terug iedereen in liep, dan wil ik het bijna zonder te denken meenemen. Maar dat is dus niet zo heel slim. Misschien moet ik de hele trendgevoelige dingen voortaan maar even laten liggen in de sale...

Tip 7 - Ga vroeg in het sale-seizoen shoppen. 
Zorg dat je er snel bij bent. Informeer bij je favoriete winkels wanneer de sale begint. Als je meteen dezelfde week in de winkel bent, heb je de kans dat er nog mooie items (in jouw maat) hangen. Wanneer je een paar weken wacht zijn de prijzen waarschijnlijk nog verder gedaald, maar zijn er alleen nog bergen met restjes over. De kans dat je daar nog mooie items tussen vindt in jouw maat, zal steeds kleiner worden.

Tip 8 - Check altijd even hoe de retourprocedure is.
Tijdens de sale kan het superdruk zijn in de stad. Je ziet een paar supermooie items, maar je wordt lichtelijk claustrofobisch van de rij voor de paskamers en die verwarming in de winkel staat op standje tropisch. De verleiding  is groot om gewoon af te rekenen en de kleding thuis te passen. Als je de producten gewoon terug mag brengen en je geld terugkrijgt zou ik zeggen: vooral doen! Maar sommige winkels hanteren andere regels als het gaat om sale-items. De retourperiode is korter, of je krijgt geen geld terug, maar een cadeaukaart.


Hebben jullie nog goede tips als het om shoppen in de sale gaat?